Za dramatických okolností opätovne vyniesli rozsudok v procese s Alojzom K. a sp

03.10.2003 Celý región

Senát Krajského súdu (KS) v Prešove za dramatických okolností opätovne vyniesol 30. septembra rozsudok v hlavnom pojednávaní s obžalovanými Alojzom K. , znám...
Senát Krajského súdu (KS) v Prešove za dramatických okolností opätovne vyniesol 30. septembra rozsudok v hlavnom pojednávaní s obžalovanými Alojzom K. , známym v podsvetí ako Lojzo Čistič, a spol. Tesne pred tým ako predseda senátu Viliam Dohňanský chcel prečítať rozhodnutie v mene republiky, zaútočil Čistič na členov justičnej stráže. Tí ho zvalili na zem, nasadili putá a nakoniec odviedli z pojednávacej miestnosti.

Senát KS uznal Alojza K. a ďalších štyroch obžalovaných vinnými a vymeral im tresty odňatia slobody: Alojzovi K. - na doživotie, Jánovi S. - 24 rokov, Jozefovi H. a Jánovi D. - po 15 rokov a Igorovi L. - 12 rokov. Dokazovanie v procese prebiehajúcom v Prešove s prestávkami od októbra 2002 skončilo v máji t. r. Vtedy aj Dohňanský vyriekol rozsudok, ktorý je až na pár kozmetických úprav, netýkajúcich sa časti výroku o vine a treste, identický s tým Z 30. septembra, no Najvyšší súd SR zistil, že senát KS sa dopustil procesných chýb, keď vyniesol rozsudok bez rozhodnutia o vznesených námietkach obhajoby. Preto nariadil opätovné vynesenie rozsudku.

Lojzo Čistič odmietol prevziať rozsudok písomne vyhotovený. Po tom, čo sa vrátil do pojednávacej miestnosti, tvrdil, že je nevinný. Jeho obhajcovia Tibor Bašista a Jozef Lelkuš sa na pojednávaní nezúčastnili, ospravedlnili sa. Obžalovaní sa odvolali proti rozsudku a aj proti uzneseniu senátu KS o zamietnutí ich žiadosti o prepustenie na slobodu. Obhajca Jána S. a Igora L. Milan Križalkovič tvrdil, že sa senát \"prinajmenšom mýli\".

Proti rozsudku podá odvolanie aj dozorujúca prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Prešove.
Rozsudok neakceptoval z deväťbodovej obžaloby spracovanej KP v Prešove len skutok streľby na údajného bossa podsvetia v Žiline a na Kysuciach Milana Holáňa v septembri 1997. Nepodarilo sa preukázať, že obžalovaný Ján S. mal Holáňa vylákať na stretnutie, pri ktorom v Kysuckom Novom Meste neznámy strelec smrteľne netrafil Holáňa. Všetky ostatné žalované skutky zostali v rozsudku zachované. Alojz K. mal v spolupáchateľstve zabiť troch ľudí, nedovolene sa ozbrojovať a zaútočiť na verejných činiteľov.

Ústrednými žalovanými skutkami bola streľba na ceste medzi Hrabušicami a Spišským Štvrtkom v júni 1997 a vražda Milana Holáňa a jeho osobného strážcu Stanislava Vnuka v novembri 1997 v kaviarni hotela Astória v Žiline.
(jj)
 

Vyberte región